دسته‌بندی نشده

انواع دستگاه چاپ

انواع دستگاه چاپ

چاپ یکی از روش‌های تولید و تکثیر محتوای متنی و تصویری است که با استفاده از جوهر، رنگ، صفحات، سیلندرها و سطوح مختلف انجام می‌شود.

فرآیند چاپ به صورت دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک قابل اجراست که در صنعت این فرآیند را با استفاده از انواع دستگاه چاپ اجرا می کنند.

در این مقاله قصد داریم به بررسی درباره تاریخچه چاپ و انواع دستگاه‌ های چاپ پپردازیم. پس با ما همراه شوید.

تاریخچه انواع دستگاه چاپ در ایران

تاریخچه دستگاه چاپ در ایران

تاریخچه چاپ در ایران به قرون پیش باز می‌ گردد که در آن با روش‌های ساده و خلاقانه روی خشت، سفال، چرم، پارچه و کاغذ فرآیند چاپ را انجام می دادند.

اولین چاپخانه در ایران در جلفای نو (بخشی از اصفهان امروزی) توسط ارامنه در سال 1636 میلادی (1045 شمسی) تأسیس شد. پس از آن نخستین کتاب نیز دو سال بعد از تاسیس در سال 1638 میلادی (1047 شمسی) منتشر گردید.

چون مسئله فقط مونتاژ قطعات و کشیدن اهرم نبود. آنان مجبور بودند قطعات را از ابتدا و بدون داشتن راهنما یا هیچ طرحی برای استفاده بسازند. در واقع آنان قطعات را شکل می دادند، حروف را حکاکی می کردند و حتی کاغذ خودشان را می ساختند.

سال ها بعد در دوران  اولین دستگاه چاپ با جوهر توسط زین العابدین تبریزی در سال 1808 میلادی (1186 شمسی) یا یک سال قبل از آن به شهر تبریز آورده شد و در سال‌های بعد میرزا جعفر تبریزی یک دستگاه چاپ سنگی را از مسکو با خود به ایران آورد.

پس از آن دستگاه‌های چاپ سنگی (لیتوگراف)، چاپ سلولز (افست)، چاپ هلیوگراف (چاپ گود) و دستگاه‌های چاپ دیجیتال به تدریج وارد بازار شدند. امروزه صنعت چاپ در ایران با پیشرفت تکنولوژی و تولیدات جدید به سطح بالایی رسیده است.

بررسی انواع دستگاه چاپ

در حال حاضر دستگاه های چاپ مختلفی در سراسر دنیا برای مصارف مختلف تولید و عرضه می شوند و افراد می توانند با توجه به نو کاربرد خود از این دستگاه ها استفاده نمایند.

در ادامه به معرفی و بررسی انواع دستگاه چاپ خواهیم پرداخت.

دستگاه چاپ سیلک اسکرین

دستگاه چاپ سیلک اسکرین

چاپ سیلک یک روش چاپ است که با استفاده از قالب‌های مخصوص روی سطوح صاف یا نامسطح از جمله لباس، پلاستیک، فلز، شیشه و… انجام می‌ شود. در این روش جوهر با فشار از روی قالب رد شده و روی سطح منتقل می‌شود.

به طور کلی دستگاه چاپ سیلک مناسب برای تولیدات با تیراژ پایین تا متوسط و در برخی موارد تیراژ بالا است. این دستگاه  نسبت به سایر دستگاه‌های چاپ هزینه راه اندازی کمتری داشته و در بسیاری از مشاغل نیز کاربرد دارد.

برخی از چاپ هایی که با دستگاه سیلک اسکرین انجام می‌ شوند عبارتند از تی‌ شرت، لباس ورزشی، لباس‌ های تبلیغاتی، هدایای تبلیغاتی پارچه‌ ای، کیف و کوله پشتی، کاور گوشی، کاور لپ تاپ، کاور تبلت، بادکنک، بسته بندی‌ های مختلف محصولات، برچسب، استیکر، پوستر، تقویم و… .

دستگاه چاپ دیجیتال

دستگاه چاپ دیجیتال

در چاپ دیجیتال با استفاده از رایانه و نرم افزار‌های گرافیکی، انواع متون، اشکال و تصاویر را روی سطوح مختلف از جمله کاغذ، پلاستیک، فلز، شیشه و… انتقال می‌دهند.

در این روش جوهر با استفاده از هد‌های الکترونیکی روی سطح پاشیده می‌ شود و به سرعت خشک می گردد.

دستگاه های چاپ دیجیتال مناسب برای تولیدات با تیراژ پایین تا بالا است. این دستگاه سرعت بالا و قابلیت چاپ رنگی و دو رو را نیز دارد.

برخی از محصولاتی که با دستگاه چاپ دیجیتال تولید می‌شوند عبارتند از کارت ویزیت، فلایر، بروشور، کاتالوگ، کارت پستال، کارت عروسی، کارت تبریک، کارت دعوت، پاکت نامه، فاکتور، رسید، بلیط، بنر، فوم برد و… .

دستگاه چاپ افست

دستگاه چاپ افست

در چاپ افست با استفاده از لوح‌های فلزی متن، شکل و تصویر را روی سطوح صاف و مسطح از جمله کاغذ و مقوا انتقال می‌دهند. در این روش چاپ، جوهر با استفاده از سطوح آبدوست و آبگریز لوح به سطح مورد نظر منتقل می‌شود.

دستگاه چاپ افست مناسب تولیدات با تیراژ بالا می باشد. این دستگاه کیفیت بالایی داشته و قابلیت چاپ رنگی و دو رو را نیز دارد.

محصولاتی مانند کتاب، مجله، روزنامه، نشریه، جعبه، پوشه، سررسید و سایر موارد مشابه که تیراژ بالایی دارند را با دستگاه چاپ افست تولید می‌کنند.

دستگاه چاپ هلیوگراور (چاپ گود)

دستگاه چاپ هلیوگراور

این نوع دستگاه چاپ با استفاده از سیلندر‌های فلزی کار می‌کند که روی آنها تصویر مورد نظر حک شده است. تصویر حک شده به صورت گود و برجسته است و جوهر رنگی روی قسمت‌های برجسته سطح سیلندر قرار می‌گیرد. سپس سطح سیلندر با فشار روی کاغذ منتقل شده و تصویر روی آن چاپ می‌شود.

این روش چاپ مناسب برای تولید تصاویر با جزئیات زیاد، رنگ‌ آمیزی صاف و چیدمان منظم است. انواع دستگاه چاپ هلیوگراور فقط برای تولید محصولات در تیراژ بالا و میلیونی به کار می‌روند و معمولا انواع روزنامه، مجلات، بروشور، جعبه، لیبل و… را با آن تولید می‌کنند.

دستگاه چاپ فلکسو

دستگاه چاپ فلکسو

این نوع دستگاه چاپ با استفاده از قالب‌های لاستیکی یا پلاستیکی کار می‌کند. کلیشه‌های فتوپلیمر لاستیکی به کار رفته در این نوع دستگاه، کاملا انعطاف‌پذیر هستند و این موضوع باعث شده که سرعت چاپ با این دستگاه بالا باشد. از طرف دیگر هزینه‌ های چاپ با این دستگاه نیز کم هزینه و مقرون به صرفه می باشد.

این روش چاپ مناسب برای تولید تصاویر با رنگ‌ های روشن، پررنگ و برجسته مناسب است و می‌توان از آن برای چاپ روی کاغذ، پلاستیک، کارتن و… در تیراژ بالا استفاده کرد. 

دستگاه چاپ لتر پرس

دستگاه چاپ لترپرس

این نوع دستگاه چاپ با استفاده از قالبی کار می‌کند که روی آنها حروف، اعداد و علائم نگارشی حک شده است.

حروف چاپی به صورت برجسته هستند و جوهر رنگی روی آنها قرار می‌گیرد. سپس حروف چاپی با فشار روی کاغذ منتقل شده و متن روی آن چاپ می‌شود.

دستگاه های چاپ لتر پرس امروزه در بازار کاربرد آنچنانی ندارند. چرا که سرعت چاپ در این روش پایین بوده و هزینه‌ های نیز آن مقرون به صرف نمی باشد.

از این دستگاه در گذشته برای چاپ تیراژ پایین روی کاغذ از جمله چاپ سربرگ، کارت ویزیت، اسناد، نشریات و… استفاده می‌شد.

دستگاه چاپ تامپو

دستگاه چاپ تامپو

دستگاه تامپو یک نوع دستگاه چاپ با تکنولوژی خاص است که با استفاده از قالب‌ های لاستیکی و جوهر، تصویر را روی قالب منتقل کرده و سپس با استفاده از یک پد لغزان (تامپو) روی سطح مورد نظر (مثلا شیشه، فلز، پلاستیک، چینی، چوب و…) منتقل می‌کند.

این دستگاه برای چاپ روی سطوح نامنظم، خمیده، مقعر، محدب و… مناسب است. این دستگاه در صنایع مختلف مانند لوازم آشپزخانه، لوازم آرایشی، لوح فشرده، ظروف شیرینی، ظروف پزشکی و صنایع دیگر کاربرد دارد.

دستگاه چاپ مخمل

دستگاه چاپ مخمل

دستگاه‌ های چاپ مخمل با استفاده از تکنولوژی‌ های جدید طراحی شده اند و می‌توان از آنها برای چاپ انواع طرح و لوگو روی پارچه‌های مخملی بهره برد.

این دستگاه‌ها امکان انتقال طرح‌ هایی با جزئیات و کیفیت بالا روی سطح مورد نظر را فراهم می‌کنند. به جز پارچه‌ های مخمل می‌توان از این دستگاه‌ ها برای چاپ روی پارچه‌ های پلی‌ استر، پنبه و نایلونی نیز استفاده کرد.

دستگاه های چاپ مخمل می‌ توانند با سرعتی بالا طرح‌ های مورد نظر را روی پارچه منتقل کنند. همچنین این دستگاه‌ ها قابلیت چاپ در ابعاد مختلف را دارند و این موضوع باعث شده در صنعت چاپ روی پارچه مورد توجه قرار گیرند.

بهترین نوع دستگاه چاپ کدام است؟

شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که بهترین دستگاه چاپ چه نوع دستگاهی است؟

به طور کلی برای این سوال نمی توان یک پاسخ قطعی در نظر گرفت. چرا که دستگاه های چاپ متناسب با کاربرد، تیراژ، کیفیت، سرعت و توان مالی خریدار تهیه می شوند.

در واقع شما باید با توجه به مواردی که به آنها اشاره شد از انواع دستگاه چاپ، دستگاه مورد نظر خود را انتخاب نمایید.

پس از اینکه نوع دستگاه مورد نظرتان را انتخاب نمودید پیشنهاد می شود که دستگاه چاپ خود را از بین برندهای مشهور و یا کارخانجات و کارگاه های ماشین آلات چاپ معتبر خریداری نمایید.

رعایت این موارد به شما کمک می کند که بهترین دستگاه چاپ را با برخورداری از گارانتی و پشتیبانی قطعات پس از فروش تهیه کنید.

 

جمع بندی

در این مقاله به معرفی انواع دستگاه چاپ و بررسی ویژگی‌ ها و کاربردهای آنها پرداختیم.

به طور کلی هر دستگاه چاپ بسته به نوع سطح، شکل، تیراژ و هزینه مورد نظر ممکن است برای کسب و کار شما مناسب باشد و نیازهای شما را برطرف کند.

بنابراین قبل از خرید دستگاه چاپ باید با نقاط قوت و ضعف هر دستگاه آشنا باشید و با توجه به نیاز خود برای خرید آن اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *